Feb 28, 2009

Jitrnice nebo jelito?

Pred koncem zimy a zacatkem prvnich jarnich dnu je tady doba domacich zabijacek! I v Tuklatech se v tuto dobu kazdorocne odehrava stejny ritual jako na mnoha jinych mistech. Prasatko melo letos 130 kg a ze sveta bylo zprovozeno jiz v patek a my jsme se dostali k prvni ochutnavce - byl jim zabijackovy gulas. Pokracovani nasledovalo v sobotu a to jiz od rannich hodin... Zacina se ovarem, pak se mele maso na jitrnice a jelita, ktere je potreba samozrejme patricne okorenit a dochutit, takze se do toho vseho micha majoranka, nove koreni, pepr, sul a koriandr. Poradne promichat a znovu promichat a znovu. Na radu prichazeji strivka z jedne strany jiz pekne 'zaspejlovana'. I po nekolikarem prani jsou strivka jeste poradne mastna - klouzou z rukou jak blazen, a zvladnout techniku propichovani strivka tak, abyste je stylem, jenz jsem si pro sebe pojmenoval 'hladce/obrace', zkrotili, je fakt pekne ubijejici. Takze vezmete ty strivka a pomoci po domacku vyrobene nabijeci pistolo/trubky strivka plnite a uz tu jsou prvni zarodky jitrnic... A zase se spejluje, tedy zaspejlovava, tentokrat na druhem konci. Jitrnice, a dal pak jelita s buchtou a krvi ci s kroupama date povarit do velkeho hrnce, aby se pekne zatahly a pak uz je staci jen vylovit a nechat oschnout. Samozrejme ze u toho uzobavate a pripijite si... ac je prace vic nez dost pro 3 chlapy, na tohle se cas vzdycky najde. No a takhle se pokracuje dal s mletim kuzi, krajenim ovaru a masa na tlacenku, krajenim sadla na skvarky apod. Porad se nekde neco kraji, ohriva a vari. Finalem dne je pak dodelani zabijackove polevky s kousky prejtu, krup a krve. Dulezite je pri vsi te mastnote poradne michat a michat, aby se na hladine nevysrazel tuk a neudelal poklici, pod kterou by polevka zkysla. Po celodennim zatahu toho mame vecer uz pekne dost a tak si s chuti sednem a muzem ochutnat cerstvou polevku nebo zapeceny prejt... Pekna, pekna je ta zabijacka se spoustou dobrot! Vikendove hody byly uzasne. Pocasi venku nestalo za moc a tak nam to ani nevadilo, ze jsme byli pod strechou a zabavili se takovouhle cinnosti... Dnes byly jeste na programu veprove rizky a o tech dalsich dobrotach snad az zas jindy. I tak uz vidim jak Vam tecou sliny a chteli byste taky :)

2 comments:

Stepa said...

Jooooo to já přijdu na jelítko, ještě máš vejslužku? Jsem zvědav, kdy dopadne ta naše zabijačka. Budu se muset tomu trochu pověnovat:o)

Barčí said...

Štěpo no to si ale pospěš! Jéňa dnes dojedl poslední jelítko a zbyvá už jen tlačenka!!! Jojo, pověnuj se, my se těšíme;-)))